• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

MEDIJSKI KODEKS

Sustavno praćenje medija i rezultati brojnih analiza medijskog izvještavanja o nasilju prema ženama i obiteljskom nasilju, koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ukazali su na problematične medijske trendove poput senzacionalističkih naslova, sekundarne viktimizacije žrtava, opravdavanja ili demoniziranja nasilnika te dovođenja nasilja u kontekst ljubavi. 

Stoga je dio projekta 'Izgradnja učinkovitijeg sustava : promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' izrada Medijskog kodeksa koji će služiti kao vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama, a koji će nastati na temelju analize medija i u suradnji s medijskim profesionalcima i profesionalkama. 
Rasprava o nacrtu Medijskog kodeksa 

Pravobraniteljica je pokrenula raspravu o nacrtu Medijskog kodeksa u suradnji s pridruženim partnerom na projektu, Hrvatskim novinarskim društvom.  Više informacija nalazi se na stranicama: