• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Oformljena prva fokus grupa – novinari i novinarke

04.07.2018

U okviru EU projekta  "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", održan je u Hrvatskom novinarskom društvu prvi sastanak novinara i novinarki koji/e će sudjelovati u nastajanju „Medijskog kodeksa“.  

Cilj ove fokus grupe je da novinari/ke temeljem svojih iskustava iz praksedaju prijedloge kako senzibilno izvještavati o slučajevima nasilja prema ženama, nasilju u obitelji, ubojstvima žena – femicidu te svim drugim rodno uvjetovanim oblicima nasilja. Temeljni radni materijal su dvije analize  medijskih članaka objavljenih o nasilju prema ženama koje obuhvaćaju razdoblje od pet godina (2012.-2016.). Analizu članaka na 5 portala provela je institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, nositeljice projekta, a analizu tri tiskana medija, projektna partnerica Ženska soba.  Rezultati analiza medija i Medijski kodeks koristit će se u edukacijama novinara i novinarki. Osim novinara/ki, kao medijskih profesionalaca/ki, planirane su još dvije fokus grupe; urednici/e i glasnogovornici/ce institucija.


Članovi/ce fokus grupe su: Nevenka Sudar, Danijela Stanojević, Veronika Rešković, Tihana Bertek, Barbara Vid, Ljerka Bratonja, Jasmin Klarić, Senka Sekulić Rebić, Ema Tarabochia, Damir Dević i Kristina Turčin.