• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Oformljena treća fokus grupa – glasnogovornici/e

28.09.2018
U okviru EU projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", Pravobraniteljica je održala sastanak na kojem je oformljena treća fokus grupa u okviru aktivnosti vezanih za izradu Medijskog kodeksa. 
Pozivu da sudjeluju u fokus grupi odazvale su se glasnogovornice Ministarstva pravosuđa, Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova, Visokog prekršajnog suda, Županijskog suda u Zagrebu te Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. 
 
Cilj ove fokus grupe je uvid u praksu rada sudova i ministarstava s medijima u svrhu izrade preporuka za poboljšanje načina izvještavanja o nasilju prema ženama. Na sastanku su osim pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, kao nositeljice projekta, sudjelovali/e i Monika Valečić, voditeljica aktivnosti medijskog dijela projekta ispred Hrvatskog novinarskog društva, Mladenka Morović i Nevenka Sudar, članice projekta te Srđan Kerčević, koordinator projekta. 

Osim ove treće fokus grupe, rad je završila prva fokus grupa – novinari i novinarke, a uskoro će biti oformljena druga fokus grupa – urednici i urednice.