• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Oformljena Fokus grupa II za izradu Medijskog kodeksa

16.11.2018

U okviru EU projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s pridruženim partnerom na projektu Hrvatskim novinarskim društvom (HND) održala je sastanak na kojem je oformljena druga fokus grupa- urednice/ci u okviru aktivnosti vezanih uz izradu Medijskog kodeksa. 

Cilj ove fokus grupe je uključiti u rad urednice/ ke koji/e se u svom poslu susreću s izazovima u odabiru naslova za izvještavanje, fotografija i drugog sadržaja, o nasilju prema ženama, kako bi se proširila perspektiva izvještavanja o nasilju prema ženama i pronašao kvalitetan mehanizam za poticanje senzibilnog izvještavanja. Urednice i urednici - članice/ovi fokus grupe raspravljali su o senzacionalizmu u medijima u slučajevima vezanima za nasilje prema ženama, o načinima na koji se u medijima prikazuju žene kao žrtve nasilja te o učinkovitosti analiza i preporuka za osjetljivo izvještavanje medija o nasilju prema ženama. U izradi Medijskog kodeksa do sada su doprinos dale dvije fokus grupe- novinari/ke i glasnogovornici/ce, a Kodeks će služiti kao vodič za profesionalno i senzitivno izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama.

Na sastanku su ispred ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao nositeljice projekta, sudjelovali Nevenka Sudar, članica projekta te Srđan Kerčević, koordinator projekta VAWA Pravobraniteljice, a ispred Hrvatskog novinarskog društva, Monika Valečić, voditeljica aktivnosti medijskog dijela projekta.