• Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova analiziraju pravomoćne presude na sudovima u Varaždinu

05.12.2017
Savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, ovoga tjedna analiziraju presude na Općinskom i Županijskom sudu u Varaždinu, gdje su naišli na vrlo susretljive predstavnike toga suda: voditeljicu sudske pisarnice Općinskog suda u Varaždinu, Radmilu Maltar, suca Županijskog suda u Varaždinu Igora Pavlica i upraviteljicu sudske pisarnice Županijskog suda Mirjanu Badanjak. Također, ovoga tjedna još planiraju posjetiti i Prekršajni sud u Čakovcu.
 
Riječ je o istraživanju koje se provodi u okviru europskog projekta 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Dosada su provedena statistička istraživanja na Prekršajnim sudovima u Zagrebu, Rijeci i Zadru kao Kaznenim sudovima u Zagrebu, Karlovcu, Splitu, Puli i Gospiću.
 
Projekt se bavi ulogom pravosuđa, policije i medija u slučajevima nasilja prema ženama s posebnim naglaskom na slučajeve femicida – ubojstava žena od strane njima bliskih muškaraca. Valja naglasiti da se provodi u suradnji s partnerskom udrugom civilnog društva "Ženska soba - Centar za seksualna prava", a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.