• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Portal VoxFeminae pridružuje se potpisivanju Sporazuma o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa - nastavak podrške inicijativi Pravobraniteljice

16.07.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, kao nositeljica projekta EU projekta„Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, potpisala je Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu s internetskim portalom VoxFeminae.net.

Medijski kodeks – vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu, koji je svečano predstavljen 8. ožujka 2019. godine povodom Međunarodnog dana žena,u Hrvatskom novinarskom domu, vodič je za medijske djelatnike/ce za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama. Nastao je na temelju analiza medija i u suradnji s medijskim stručnjacima i stručnjakinjama. Pravobraniteljica je pokrenula i inicijativu pristupanja Sporazumu o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa kako bi se okupio što veći broj medija koji će prihvatiti i provoditi smjernice proizašle iz ovog Kodeksa za etično, odgovorno i senzibilizirano izvještavanje o rodno utemeljenom nasilju prema ženama, nasilju u obitelji i femicidu. Sporazum je do sada potpisalo 12 hrvatskih medija: 24 sata, Glas Slavonije, Građanska inicijativa NG Buntovnici, Jutarnji list - Hanza media, HINA, Index.hr, N1 televizija, Novi list, Tportal, TV Jabuka - Otvorena televizija, Večernji list i Z1 televizija.

Navedenoj inicijativi Pravobraniteljice pridružio se i internetski portal VoxFeminae.net, koji kao neprofitni medij, promiče načela ravnopravnosti spolova, nediskriminacije i potiče informiranje, osnaživanje, edukaciju i umrežavanje žena, mladih, LGBTIQ osoba te organizacija civilnog društva kao i svih onih koje svojim radom doprinose stvaranju društva rodne ravnopravnosti, baveći se relevantnim temama rodne ravnopravnosti, feminizma, socijalne inkluzije, LGBTIQ prava, radničkih prava, umjetnošću, medijima i kulturom. Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa potpisale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i izvršna urednica portala VoxFeminae.net, Tihana Bertek. 

Način na koji mediji izvještavaju bitno utječe na žrtvu (ukoliko je preživjela), njezinu obitelj i druge bliske osobe, počinitelja, institucije, ali i zajednicu. Upravo iz tog razloga, javni je interes podržati Medijski kodeks i njegove smjernice kako bi se i tako pridonijelo suzbijanju rodnih stereotipa i negativne medijske prakse u svrhu zaštite žrtava od sekundarne viktimizacije i poštivanja načela ravnopravnosti žena i muškaraca. „Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa mediji će moći potpisatii naknadno, a cilj je okupiti što veći broj medija koji će prihvatiti i provoditi smjernice proizašle iz ovog Kodeksa za etično, odgovorno i senzibilizirano izvještavanje o rodno utemeljenom nasilju prema ženama, nasilju u obitelji i femicidu kako bi se zaštitio identitet žrtve, njezino dostojanstvo, i u konačnici, kako bi se odaslala poruka nulte tolerancije prema nasilju i nasilju prema ženama“ istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica poziva i predstavnike/ce ostalih medija da se pridruže inicijativi za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu te potpišu Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nositeljica je EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“,JUST/2016/RGEN/AG/VAWA/9940, kojeg sufinancira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu (Rights, Equality and Citizenship, REC) Europske unije, a projekt se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. U fokusu projekta je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama. Projekt se provodi u suradnji s partnericom nevladinom organizacijom Ženska soba - Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.


Republika Hrvatska
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Višnja Ljubičić, dipl. iur. 


Iz medija:

Vox Feminae.net