• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica podržala inicijativu saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

27.11.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, osobno je otiskom dlana podržala zastupničku kampanju "Stop nasilju nad ženama" koju je danas u Hrvatskom saboru organizirao saborski Odbor za ravnopravnost spolova. Simboličnim otiscima dlanova i pisanjem poruka protiv nasilja nad ženama zastupnici i zastupnice pridružili su se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodne kampanje 16. dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji su započeli 25.11. i trajat će do 10. 12. - Dana ljudskih prava. Izuzetna je važnost svake inicijative i kampanje usmjerene senzibilizaciji javnosti za društveni problem nasilja nad ženama i femicida.