• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica održala predavanje o femicidu na međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama u Zagrebu

22.11.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić je održala predavanje pod nazivom „Femicid-kako problem učiniti vidljivim?“ na jednodnevnoj međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama i femicidu, u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava kao partnerske organizacije na projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Posljednja međusektorska edukacija koja se održala u Zagrebu, u prostorijama Stare gradske vijećnice, a  namijenjena je predstavnicima/ama nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji/e se u svakodnevnom radu susreću s problematikom nasilja prema ženama. Osnovni cilj jednodnevne edukacije je jačanje međusektorske suradnje kada se radi o problematici nasilja prema ženama, ponajviše problema femicida, te u konačnici, povećati senzibiliziranost svih dionika, a posebice onih koji su izravno uključeni u proces prijavljivanja, procesuiranja i sankcioniranja nasilja prema ženama.

Pravobraniteljica je predstavila aktivnosti EU projekta kojeg je nositeljica, a poseban je naglasila problematiku femicida kao najokrutnijeg oblika nasilja prema ženama, s najtežim ishodom po žrtvu, ali i po društvo u cjelini. U svom izlaganju pravobraniteljica Ljubičić osvrnula se i na oblike sankcioniranja nasilja prema ženama te predstavila preporuke za suzbijanje nasilja prema ženama i femicida s obzirom na to da tragične posljedice kod obiteljskog, partnerskog i općenito nasilja muškaraca prema ženama, u najvećem broju slučaja nastupaju kada neko tijelo iz sustava prevencije nasilja, zaštite žrtve i/ili progona počinitelja izvrši krive procjene rizika za žrtvu ili ne poduzme sve mjere iz djelokruga svojih nadležnosti. U okviru izlaganja, Pravobraniteljica je upoznala sudionike/ce i s Promatračkim tijelom „Femicide Watch“ kojeg je osnovala 2017.  s ciljem sveobuhvatnog nadgledanja, prikupljanja podataka, analize slučajeva ubojstava žena. Pravobraniteljica je u okviru preporuka istaknula da je potrebno osnažiti sustav prevencije nasilja prema ženama, te da postoji potreba za edukacijom djece i mladih kroz odgojno-obrazovni sustav, kako bi bili upoznati s načelima nediskriminacije i ravnopravnosti spolova.

Na edukaciji su o problemu nasilja prema ženama i femicida i njihovim različitim aspektima izlagale dr. sc. Maja Mamula, predstavnica Ženske sobe, Lana Peto Kujundžić, sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu , Suzana Kikić, predstavnica Policijske akademije i  Vesna Nađ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.