• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica gostovala u "Dobar dan, Hrvatska"

25.11.2019
Povodom obilježavanja 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ u kojoj se razgovaralo o rodno uvjetovanom nasilju, vrstama nasilja, učinkovitosti zakona, sustavima prevencije i sankcioniranja. Pravobraniteljica se osvrnula i na općenitu statistiku počinitelja prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji, ali i na činjenicu da se još uvijek ne prepoznaju pojedini oblici nasilja, kao što je to ekonomsko nasilje.

 Istaknula je kako nedostaje učinkovita međusektorska suradnja, sustav prevencije kao i adekvatni odgojno-obrazovni sustav usmjeren edukaciji za ravnopravne odnose žena i muškaraca. Pravobraniteljica je ukratko predstavila i EU projekt 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' kojeg je nositeljica, istaknuvši osnovne dijelove projekta: analizu pravosudnog sustava uključujući presude, analizu medijskog izvještavanja i kreiranje smjernica za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu te edukaciju policije, sudaca/tkinja i državnih odvjetnika i odvjetnica koje su završene i koje su ukazale na područja u kojima je neophodno sustavno provoditi edukaciju i unaprijediti sustav.