• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Održan redoviti sastanak s partnerskom organizacijom Ženskom sobom

02.12.2019
U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je redovni sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba- Centar za seksulana prava, u provedbi EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Na sastanku se razgovaralo o pripremi i organizaciji završne konferencije pod nazivom „Femicid- regionalni i globalni izazovi“, koja će se održati 16. prosinca 2019. godine, čime će se svečano obilježiti i završetak provedbe ovoga EU projekta koji će se provoditi do 31. prosinca 2019. godine.

Na sastanku su sudjelovale Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe i Antonija Hojt Ilić, članica tima Ženske sobe, a ispred ureda Pravobraniteljice sudjelovali/e su Mladenka Morović, voditeljica Službe za opće poslove Pravobraniteljice, Nevenka Sudar, savjetnica za medije Pravobraniteljice i koordinator projekta VAWA Pravobraniteljice, Srđan Kerčević.