• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Završena prva faza istraživanja Radne skupine

28.06.2018

Završena je prva faza istraživanja „Stručna analiza pravomoćnih sudskih presuda za slučajeve nasilja počinjenog na štetu žena u razdoblju 2012.-2016.“. u okviru EU projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama". 

Iz prikupljenih 906 kaznenih i 559 prekršajnih presuda uneseni su i obrađeni podaci za kvantitativno istraživanje kojem slijedi analiza i priprema za drugu fazu istraživanja. Druga faza istraživanja završava u listopadu 2018. godine za pojedinačne kvalitativne analize, a zatim će se cjelovit rad otisnuti u brošuri.


Na 8. održanom sastanku u prostorijama Pravobraniteljice prisutni su: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dr. Zlata Đurđević (PFZ), dr. Maja Munivrana Vajda (PFZ), Mario Rašić mag. iur (ZŠEM), Josip Grgić (PRS), Mladenka Morović (PRS), Danijela Stanojević (koordinatorica).