• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

U Zagrebu održana dvodnevna edukacija o medijskom izvještavanju o nasilju prema ženama i femicidu

31.10.2019
U Zagrebu je 30. i 31. listopada 2019. održana dvodnevna edukacija za predstavnike/ce medija, institucija i organizacija civilnog društva o medijskom izvještavanju u nasilju prema ženama i femicidu. Radionicu je organizirala Ženska soba – Centar za seksualna prava u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Na radionici je ispred institucije Pravobraniteljice sudjelovala medijska savjetnica Nevenka Sudar koja je prisutne upoznala s ciljevima i aktivnostima EU projekta te održala izlaganje o provedenoj analizi medijskog izvještavanja na pet internetskih portala u razdoblju od 2012.-2016., a na temelju koje je u suradnji s medijskim djelatnicima/ama izrađen Medijski kodeks – vodič za  profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu.

U izlaganju su korišteni konkretni primjeri iz monitoriranih medija, a navedeni su i preliminarni rezultati follow-up analize medijskog izvještavanja, koja je u tijeku i obuhvaća razdoblje od 1.9.2019.-30.11.2019., a koja je pokazala određene pozitivne pomake sukladno Smjernicama Medijskog kodeksa koje je do sada potpisalo 13 medijskih kuća. Predstavnica Ženske sobe, Maja Mamula izalgala je o učinjenim pozitivnim pomacima vezanim uz nasilje prema ženama i seksualno nasilje, a sutkinja Visokog prekršajnog suda, Branka Mašić govorila je o zakonskoj perspektivi nasilja prema ženama. Na radionici je ostavljen prostor za vježbe s primjerima iz prakse te izlaganje o utjecaju medijskog izvještavanja na život žrtve.