• Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sudjelovanje na panelu o nasilju u obitelji u organizaciji Studentskog evanđeoskog pokreta (STEP) 8.12.2017.

13.12.2017
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova prihvatila je poziv za sudjelovanje na panel raspravi na temu nasilja u obitelji koju je u Europskom domu organizirala udruga Studentski evanđeoski pokret (STEP). Održana panel rasprava samo je dio projekta naziva „Aj, nemoj“ kojeg Studentski evanđeoski pokret organizira radi osvještavanja o nasilju u obitelji studentske populacije, ali i šire javnosti.

Uz savjetnicu Pravobraniteljice Martinu Strunjak, na panel raspravi sudjelovali su i starozavjetničar dr. Danijel Berković te predsjednica ženskog odjela Svjetskog baptističkog saveza i profesorica Novog zavjeta i biblijske teologije doc.dr. Ksenija Magda. Dok su dr. Berković i doc.dr. Magda pristupili temi s teološkog aspekta te raspravljali o ulozi judeo-kršćanske tradicije u razvoju društvenog položaja žena, savjetnica Strunjak podijelila je iskustva iz rada institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s naglaskom na pravni okvir i obveze tijela nadležnih za postupanje u slučaju nasilja u obitelji, oblike nasilja kojima su žene najčešće izložene i faktore koji pogoduju perpetuiranju nasilja, trendove uočene vezano obiteljsko nasilje te preporuke Pravobraniteljice usmjerene na smanjenje broja slučajeva obiteljskog nasilja.

Savjetnica je tom prilikom upoznala sudionike rasprave s EU-projektom naziva „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“  koji Pravobraniteljica provodi u partnerstvu s Ženskom sobom - Centrom za seksualna prava, dok su pridruženi partneri Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Cilj navedenog EU-projekta je identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama.