• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sudjelovanje na panel raspravi „Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu“ u Puli

11.03.2019
Udruga PANK – Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca iz Pule povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena  organizirala je Festival aktivizma i ženskih prava koji je završen u nedjelju, 10. ožujka panel raspravom naziva „Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu“ na kojoj je gostovala Mladenka Morović - predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Tanja Carić prof. sociologije i Povjerenica područnog odbora Istarske županije Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Aida Šehić, trenerica, plivačica i bivša vaterpolo reprezentativka  iz Pule.

Predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Mladenka Morović predstavljajući presjek godišnjeg rada i trendove vezano za diskriminaciju informirala je prisutne o zastupljenosti pritužbi koje pravobraniteljica rješava  po područjima života i rada. U odnosu na područje zapošljavanja i rada istakla je kako je jaz u mirovinama na štetu žena izravno povezan s postojećim jazom u plaćama jer muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 1,47 prosječne hrvatske bruto plaće više te se na taj način nepovoljniji položaj žena i povišen rizik od njihovog siromaštva nastavlja i nakon izlaska s tržišta rada.  Naglasila je važnost stvaranja jednakih uvjeta za žene i muškarce, a na pitanja iz publike pojasnila da je riječ o procesu u kojem, osobito osobe iz javnog života, trebamo propitivati svoje riječi i odluke. Promovirala je i donošenje Medijskog kodeksa – Vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu kojeg je 8. ožujka 2019. u Novinarskom domu predstavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić čije su smjernice tom prigodom potpisali  predstavnici/e 12 vodećih nacionalnih i regionalnih medija.  

Vrlo ilustrativno bilo je svjedočenje pulske vaterposlistice Aide Šehić o dolasku na red za trening od 21 do 22,30 sati nakon što su se prije toga  izredale sve muške ekipe. Prema njezinim riječima u sportu su češće psihičko i verbalno zlostavljanje žena te one dobivaju svakakve pridjeve od trenera. Gimnazijska profesorica sociologije i politike Tanja Carić istaknula je da mladi danas uopće ne vide problem, a žene (i učenice) često ne znaju razliku između seksističke primjedbe i komplimenta. U nastavku panela razmijenila su se mišljenja s publikom te je na kraju panela zaključena važnost osvještavanja svih dionika u društvu u odnosu na diskriminaciju žena u javnom diskursu, kao i osnaživanje samih žena da budu liderice.

Glas Istre_11_03_19.pdf