• Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Savjetnici pravobraniteljice analiziraju presude na Prekršajnom sudu u Čakovcu

06.12.2017

Nakon što su u ponedjeljak i utorak analizirali pravomoćne presude na Općinskom i Županijskom sudu u Varaždinu, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, u srijedu su se sastali s predsjednikom Prekršajnog suda u Čakovcu Draženom Benceom, kao i upraviteljicom sudske pisarnice Draženkom Rojc. Tijekom sastanka razmijenjena su iskustva, a savjetnici su obrazložili ciljeve novog EU projekta, u okviru kojeg su i posjetili Prekršajni sud u Čakovcu.


Naime, riječ je o projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', koji se bavi ulogom pravosuđa, policije i medija u slučajevima nasilja prema ženama s posebnim naglaskom na femicidu – ubojstvu žena od strane njima bliskih muškaraca. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a provodi se u suradnji s partnerskom organizacijom civilnog društva Ženska soba - Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. 


Paunović i Grgić dosad su analizirali pravomoćne presude na  Prekršajnim sudovima u Zagrebu, Rijeci i Zadru, te Kaznenim sudovima u Zagrebu, Karlovcu, Splitu, Puli, Gospiću i Varaždinu.