• Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sastanak vezan za IKEA konferenciju o ravnopravnosti

29.01.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, razgovarala je u svom uredu sa zastupnikom i zastupnicama IKEA Hrvatska vezano za konferenciju o rodnoj ravnopravnosti koja će se povodom Međunarodnog dana žena organizirati u Zagrebu, Beogradu i Bukureštu. Ogranci IKEA u regiji će se u tijeku nekoliko narednih godina baviti problematikom ravnopravnosti žena i muškaraca, a prva konferencija bit će posvećena ravnopravnosti na radnom mjestu, odnosno na tržištu rada. Pravobraniteljica će biti jedna od uvodničarki na temelju čijeg izlaganja će uslijediti panel diskusija. Dogovorena je suradnja na pripremi pojedinih segmenata konferencije koja će pokušati odgovoriti na pitanje kako kompanije mogu doprinijeti uspostavi načela ravnopravnosti spolova u području jednakih plaća, jednake zastupljenosti i jednakih uvjeta za napredovanje.