• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sastanak sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore

19.06.2018
U sklopu svog boravka u Podgorici, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se danas sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućkom Bakovićem. Razgovaralo se o područjima i aktivnostima koje obje institucije provode na području zaštite od diskriminacije temeljem osnova koje su im u nadležnosti. Pravobraniteljica je predstavila aktivnosti koje provodi u okviru novog EU projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama" te navela da je institucija Pravobraniteljica dobila i četvrti EU projekt. Utvrđeno je da je dosadašnja suradnja dviju institucija bila uspješna te je dogovoren nastavak i razmjena dobre prakse.

Web Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, 19.6.2018.