• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sastanak s veleposlanikom SAD-a

05.10.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odazvala se pozivu na sastanak veleposlanika SAD-a, W. Roberta Kohorsta, zajedno s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević, pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović i zamjenikom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijom Jurišićem. 

S veleposlanikom i njegovim suradnicama Jessicom Copeland i Duškom Lastrić-Durić razgovaralo se o aktualnim aktivnostima pravobraniteljskih institucija i mogućnostima suradnje s Veleposlanstvom SAD-a. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić upoznala je veleposlanika Kohorsta s aktualnim izazovima u radu i predstavila dva aktualna EU projekta kojih je nositeljica: "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama" i “Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine”.

Izvor fotografije: Twitter profil @USAmbCroatia