• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba

28.06.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba- Centar za seksulana prava u provedbi EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Glavna tema sastanka bila je provedba preostalih aktivnosti Ženske sobe u okviru projekta te ostale aktivnosti predviđene u ovoj fazi s posebnim naglaskom na edukaciju i podizanje svijesti o problemu nasilja prema ženama koje će se implementirati u drugoj polovici 2019. godine.

Na sastanku su sudjelovali/e Antonija Hojt Ilić i Lidija Al Tharwan, članice tima Ženske sobe, a uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, ispred ureda Pravobraniteljice sudjelovali/e su Kristijan Kevešević, savjetnik za pravna pitanja Pravobraniteljice, koordinatorica projekta „Jednaka prava- jednake plaće- jednake mirovine“ Pravobraniteljice, Sanda Brumen  te koordinator projekta VAWA Pravobraniteljice, Srđan Kerčević.