• Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sastanak s autoricom fotografija

30.01.2018
Sandra Vitaljić suvremena je hrvatska fotografkinja koja predaje na ADU. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala iz područja povijesti i teorije fotografije. Dobitnica je Fulbright stipendije (Rochester Institute of Technology, 2006/7.), CCN Award (Graz) i prve nagrade na natječaju za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT(at)MSU.hr. Objavila je knjige "Neplodna tla" i "Rat slikama - Suvremena ratna fotografija". Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pokazala je interes za njezinu seriju fotografija „Voljena“ koja je nastala nakon dugogodišnjih praćenja novinskih natpisa i policijskog izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama. Fotografije pokazuju ozlijede tijela i organa koje su dovele do smrti.
 Femicid je jedna od tema koju obuhvaća EU projekt „Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ a kojeg je nositeljica Pravobraniteljica. Projekt se provodi u suradnji s partnericom nevladinom organizacijom Ženska soba - Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.
U skladu s temom i serijom fotografija „Voljena“ dogovorena je daljnja suradnja s umjetnicom Sandrom Vitaljić. (30.sječnja, 2018.)