• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Predstavljanje Medijskog kodeksa-vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu, 8.3.2019.

04.03.2019
Svečano predstavljanje Medijskog kodeksa-vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu
i
obilježavanja Međunarodnog dana žena,

U okviru EU projekta„Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ JUST/2016/RGEN/AG/VAWA/9940 kojeg financira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu REC (Rights, Equality and Citizenship) Europske unije, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kao nositeljica projekta održat će predstavljanje Medijskog kodeksa-vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu.Projekt se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. U fokusu projekta je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama. Više informacija dostupno je na projektnim internetskim stranicama http://vawa.prs.hr/ .

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova će, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, svečanim predstavljanjem Medijskog kodeksa ujedno obilježiti i Međunarodni dan žena. Tim povodom sudionicima događanja obratit će se potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Irena Petrijevčanin Vuksanović, državni tajnik, dr. sc. Kristian Turkalj, kao izaslanik ministra pravosuđa te glavni ravnatelj policije, Nikola Milina. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić predstavit će Medijski kodeks, njegove sastavnice i ciljeve njegova objavljivanja. Prikazat će se i dokumentarni film „Žene, nasilje, mediji“ izrađen u okviru EU projekta. U sklopu predstavljanja održat će se i panel rasprava o izazovima medijskog izvještavanja o nasilju prema ženama u kojoj sudjeluju predstavnice raznih dionika uključenih u proces izvještavanja o nasilju, nakon čega će javno potpisati Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa od strane deset tiskanih, televizijskih i internetskih medija koji će svojim primjerom odaslati poruku o važnosti osjetljivog pristupa izvještavanju o rodno utemeljenom nasilju kao važnom segmentu suzbijanja nasilja prema ženama i femicida.

Predstavljanje Medijskog kodeksa održat će se u u petak, 8. ožujka 2019. od 11 do 13 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu. Prijave se zaprimaiju putem Obrasca za prijavu na poveznici https://goo.gl/forms/tfE2tGuI8fjWfTQR2 ili elektroničkom poštom, na prs-euprojekti@prs.hr odnosno telefonski putem broja 01/48 48 100 najkasnije do srijede, 6. ožujka 2019.


Program događanja možete preuzeti na poveznci: Program MEDIJSKI KODEKS HR, FIN.pdf