• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Predavanje Pravobraniteljice na 10. Kongresu studenata prava

19.10.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova odazvala se pozivu za sudjelovanje na 10. Kongresu studenata prava u organizaciji Udruge Pravnik pod nazivom „70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima“, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Trodnevni Kongres okupio je brojne stručnjake/inje, znanstvenike/ce i praktičare/ke. Kako bi im približila antidiskriminacijski zakonodavni okvir i ovlasti Pravobraniteljice, savjetnica Martina Strunjak, je ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održala predavanje sudionicima i sudionicama te opisala slučajeve iz prakse s ciljem osvješćivanja ukorijenjenosti i raširenosti problematike diskriminacije temeljem spola u našem društvu.

Nakon upoznavanja studenata i studentica s ulogom Pravobraniteljice u ostvarivanju načela ravnopravnosti spolova, koordinator za EU projekt VAWA, Srđan Kerčević izložio je aktivnosti koje su u posljednjih godinu i pol dana poduzete u okviru projekta naziva „Izgradnja efikasnije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“, čija je nositeljica Pravobraniteljica, dok je koordinatorica za EU projekt, Sanda Brumen najavila ciljeve novog projekta „Jednaka prava-jednake plaće-jednake mirovine“.