• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica za Telegram o rodnim stereotipima u reklamama

22.12.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za Telegram vezano za rodne stereotipe u reklamama. Povod su bile smjernice koje je donio Britanski odbor za prakse oglašavanja (CAP) prema kojima se od lipnja sljedeće godine u reklamama više neće smjeti koristiti rodni stereotipi jer se smatra da takvi stereotipi mogu negativno utjecati na djecu i mlade ljude, ali i odrasle u smislu jačanja stereotipnih rodnih uloga.
Pravobraniteljica je naglasila kako su reklame u kojima se pojavljuju rodni stereotipi, nažalost, vrlo učestale u RH, a ono što je najveći problem je još uvijek velika neosviještenost o tome kakav je njihov učinak na napore koji se čine kako bi se postigla puna ravnopravnost spolova.


S jedne strane imamo sve veći broj onih građana i građanki koji reagiraju na takve reklame i prijavljuju ih kao neprihvatljive i uvredljive temeljem spola, a s druge strane imamo još uvijek preveliki broj onih koji u njima ne vide ništa sporno. 

Cjeloviti odgovor Pravobraniteljice pročitajte u privitku:
2018 - Irena Frlan Gasparovic - Telegram - Rodni stereotipi u reklamama.pdf

Poveznica na članak i korisne  informacije: