• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala sastanak s pridruženim partnerom na projektu Pravosudnom akademijom

06.09.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić održala je sastanak s predstavnicama Pravosudne akademije koja je pridruženi partner na provedbi projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Sastanak je održan povodom završnih priprema za provedbu edukacija za policijske službenike/ce, suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova te državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava,  kojima je cilj ukazati na postojeće prakse koje djeluju nauštrb žrtve, od problematične klasifikacije nasilnog čina preko tretiranja žrtava tijekom sudskog postupka do neadekvatnog sankcioniranja počinitelja.

Na sastanku su ispred Pravosudne akademije sudjelovale dr. sc. Nella Popović, načelnica Odjela za međunarodnu suradnju i pripremu projekata,  Ingrid Floigl- Lončar, viša stručna savjetnica i Verica Orešić Cvitan, savjetnica za kazneno pravo, a uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, ispred ureda Pravobraniteljice sudjelovali/e su Mladenka Morović, voditeljica Službe za opće poslove te koordinator projekta VAWA Pravobraniteljice, Srđan Kerčević.