• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica u Novskoj

18.12.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se s gradonačelnikom Grada Novske, Marinom Piletićem i njegovom zamjenicom, Marijom Kušmiš, i zamjenikom, Sinišom Kesićem, te predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Sisačko – moslavačke županije, Ivanom Kuzlić. Tema sastanka bila je razmjena iskustva u vezi zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova na području Grada Novske i Sisačko-moslavačke županije s osvrtom na aktivnosti koje pravobraniteljica provodi kao nositeljica dva europska projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“ i „Jednaka prava – Jednake plaće – Jednake mirovine“.

Pravobraniteljica je istakla važnost usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života u jedinicama lokalne samouprave s ciljem ekonomskog osnaživanja žena, osobito žena iz ruralnih područja, a gradonačelnik ju je informirao o nizu aktivnosti kojima se bave s ciljem rodne ravnopravnosti i demografske obnove.

Dogovorena je buduća suradnja kako na razini Grada Novske osnivanjem Povjerenstva za ravnopravnost spolova, tako i na razini županije nastavkom suradnje s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Sisačko – moslavačke županije.