• Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica u „Intervjuu za 5“ N1 TV

08.02.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odgovorila je na pet pitanja N1 Televizije vezano za nasilje prema ženama u kojem je naglasila da nasilje u obitelji nije i ne može biti privatna stvar pojedinca/ke niti se rješavati unutar bračne, izvanbračne ili partnerske veze, već aktualni društveni problem, posebice ako se ima u vidu da je tijekom 2017. ubijeno 15 žena od strane njima bliskih osoba ili partnera. Iako se o nasilju nad ženama više piše i govori u medijima kada dođe do pojedinačnog slučaja nasilja, posebice femicida, institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kontinuirano se bavi problematikom nasilja, nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.
Pravobraniteljica se osvrnula na važnost ratifikacije Istanbulske konvencije, izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije, javnu raspravu i činjenicu da ista još nije upućena na ratifikaciju u Hrvatski sabor. Na kraju je komentirala i jaz u plaćama između žena i muškaraca i nedavno donošenje zakona u Islandu po kojemu se tvrtke obvezuju da za isti rad jednako plaćaju muškarce i žene.

Interview za 5 N1