• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica sudjelovala na okruglom stolu u organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava

20.02.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na okruglom stolu pod nazivom „Uloga medija u formiranju percepcije o nasilju nad ženama i femicidu - utjecaj na društvo i žrtve nasilja“ u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava, partnerske organizacije na EU projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljica Ljubičić u izlaganju je ukratko predstavila projekt i rezultate „Analize medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja prema ženama 2012.-2016.“ koju je provela na uzorku od 3.499 članaka s pet Internet portala. Pravobraniteljica je iznijela podatke da čak 47,7 % članaka uključuje pretpostavke i nagađana o motivima počinjenog nasilja, 33% članaka imalo je senzacionalistički naslov, a svaka treća fotografija prikazivala je mjesto počinjenja djela. Identitet je direktno ili posredno otkriven u 93% slučajeva. Pravobraniteljica se osvrnula i na UN incijativu Femicide Watch, čija je koordinatorica aktivnosti na nacionalnoj razini za Republiku Hrvatsku te najavila predstavljanje Medijskog kodeksa koje će se održati 8. ožujka povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u Novinarskom domu u Zagrebu.

Tema okruglog stola bila je promocija publikacije „Analiza medijskog izvještavanja o slučajevima femicida 2012. – 2016.“ u kojoj su prikazani rezultati istraživanja medijskog izvještavanja o femicidu u Jutarnjem listu, Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji u periodu od 2012. do 2016. godine. Premijerno je prikazan i kratki dokumentarni film Žene, mediji, nasilje u kojem renomirani predstavnici/e medija, institucija i organizacija civilnog društva ukazuju na probleme izvještavanja o nasilju nad ženama i navode smjernice za kvalitetno i senzibilizirano izvještavanje.