• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica potpisala Sporazum o suradnji s Agencijom za elektroničke medije

04.07.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na svečanom predstavljanju nove internetske stranice "Žene i mediji" koje je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović organizirala Agencija za elektroničke medije. Pravobraniteljica se prisutnima obratila uvodnim govorom u kojem je istaknula veliki društveni utjecaj koji mediji imaju na formiranje javnog mnijenja. Stoga je važno ukazivati na propuste u medijskim sadržajima, ali je još važnije pokazati da se može i drugačije, što novi portal "Žene i mediji" i čini. Spomenula je da je i institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova učinila nešto slično kada je u ožujku 2019. izdala i promovirala Medijski kodeks - vodič za senzibilizirano i profesionalno izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu. Nedvojbeno je da mediji otkrivaju mnoge stvari koje bi inače ostale sakrivene od javnosti i da na taj način potiču društvene promjene ili podižu razinu svijesti o određenoj problematici. U tome leži njihova snaga i moć, u tome leži i njihova društvena odgovornost.

 Žene koje su postigle mnogo u mnogobrojnim područjima života nisu dovoljno zastupljene u medijima i njihov doprinos nije jednako vrednovan kao doprinos muškaraca. Pravobraniteljica godinama sustavno prati područje medija, provodi analize i istraživanja, educira medijske djelatnike i djelatnice, upozorava i izdaje preporuke medijima, ukazuje na negativne trendove i lošu medijsku praksu te ističe onu dobru. Stoga se rado uključila u osmišljavanje i nastajanje ovog portala te će nastaviti suradnju na razvijanju novih sadržaja. Pravobraniteljica je zajedno s ostalim suradničkim institucijama i AEM-om potpisala Sporazum o suradnji.

U okviru događanja održan je i okrugli stol "Žene u hrvatskom društvu" na kojem su sudjelovale dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, prof.dr.sc. Vlatka Zoldoš, profesorica na PMF-u u Zagrebu, Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, Ana-Marija Vrdoljak, članica izvršnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Petra Kontić, voditeljica programa "Rodna ravnopravnost" udruge B.a.B.e.

Izvor fotografije: aem.hr

HINA, 4.7.2019.
AEM, 4.7.2019.
Tportal, 4.7.2019.
N1, 4.7.2019.
dnevnik.hr, 4.7.2019.
HRT, 4.7.2019.
Cropix, youtube