• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica održala radionicu za predstavnike/ce beogradskih medija

26.10.2018
Na poziv Povjerenice za ravnopravnost spolova Republike Srbije, Brankice Janković, a u sklopu suradnje i projektnih aktivnosti Good Governance Fund, Velike Britanije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je u Beogradu edukacijsku radionicu za medije na kojoj su sudjelovali novinari/ke iz 17 medijskih kuća i Internet portala. 

Predstavila je rad institucije Pravobraniteljice u području monitoriranja medija vezano za odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova, postupanje u slučajevima pritužbi na medijske sadržaje, primjere dobre i loše medijske prakse te rezultate analiza medija koje je provela. Govorila je i o usvajanju etičkih standarda te predstavila aktivnosti u sklopu novog EU projekta 'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' kojeg je nositeljica. 
Iznijela je rezultate dvije dubinske analize medijskog načina izvještavanja o nasilju prema ženama, provedenih u sklopu projekta, a na temelju kojih se izrađuje Medijski kodeks u suradnji s novinarima/kama, urednicima/ama i glasnogovornicima/ama ministarstava i pravosudnih institucija.