• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica održala predavanje u Rijeci pod nazivom „Femicid - kako problem učiniti vidiljivim?“

31.10.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je predavanje pod nazivom „Femicid - kako problem učiniti vidiljivim?“ na jednodnevnoj međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama i femicidu koja je održana u Rijeci, u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava kao partnerske organizacije na projektu 'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Edukacija je namijenjena predstavnicima i predstavnicama nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji/e se u svakodnevnom radu susreću s problematikom nasilja nad ženama i femicida s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.
Osnovni cilj jednodnevne edukacije je jačanje međusektorske suradnje na problematici nasilja nad ženama, pogotovo problema femicida, kao i otvoriti razgovor o učinjenim pozitivnim pomacima i predstojećim koracima.

Na edukaciji su o problemu femicida i njegovim različitim aspektima izlagale dr.sc. Maja Mamula, predstavnica Ženske sobe, Branka Žigante Živković, sutkinja na Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske, Suzana Kikić, predstavnica Policijske akademije, i Sandra Juranović, sutkinja Općinskog suda u Rijeci.

Pravobraniteljica je ponovila važnost sustavne borbe protiv nasilja prema ženama s obzirom na podatak da je žena počiniteljica nasilja prema muškarcima u 2017. godini bilo 17 posto, dok je 83 posto muškaraca koji su nasilje počinili prema ženama! Štoviše, od svih počinjenih ubojstava u 2017. godini, u 25 do 30 posto radilo se o ubojstvu žena! Također, pravobraniteljica se osvrnula i na oblike sankcioniranja nasilja prema ženama te predstavila preporuke za suzbijanje nasilja prema ženama i femicidu. „Nasilje prema ženama nije i ne može biti prihvatljivo niti pod kojim uvjetima! Kao društvo imamo odgovornost kontinuirano podizati svijest o potrebi još snažnije borbe protiv nasilja prema ženama i konačno, spriječiti proklizavanje ustavnog pitanja ravnopravnosti u ideološka pitanja!“, poručila je pravobraniteljica Ljubičić.