• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica održala predavanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu

09.05.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je predavanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Jean Monnet Centra izvrsnosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 Pravobraniteljica je predstavila značenje ravnopravnosti spolova, njegovu važnost kao ustavnopravnog načela, kao i nacionalnu zakonsku regulativu i međunarodne dokumente u kontekstu politike ravnopravnosti spolova te ovlasti institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica je predstavila i Izvješće o radu za 2018. godinu, pri čemu je istaknula glavne trendove po pitanju rodne nejednakosti u područjima rada i zapošljavanja, obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama, spolnih i rodnih manjina, političkoj participaciji, medijima, sportu i drugim važnim segmentima društvenog života.

Uz pravobraniteljicu Ljubičić, kooridinatori EU projekata, Sanda Brumen i Srđan Kerčević predstavili su dva EU projekata kojih je Pravobraniteljica nositeljica „Jednaka prava- jednake plaće- jednake mirovine“ te „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.