• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica održala edukacijsku radionicu za djelatnike/ce HRT-a

10.12.2018
U suradnji s HRT Akademijom, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je radionicu „Aspekti rodne ravnopravnosti u programima HRT-a“ za urednike/ce i novinare/ke Hrvatske radiotelevizije. Prisutne je upoznala sa načelom ravnopravnosti spolova, institucionalnim mehanizmima, zakonodavnim okvirom te nadležnostima i aktualnim aktivnostima institucije Pravobraniteljice. 

Osvrnula se i na rezultate brojnih analiza HTV-ovih programskih sadržaja koje je provela kao i na primjedbe koje je uputila tijekom javne rasprave o Prijedlogu programskih obveza HRT-a kao dijela Ugovora između HRT-a i Vlade RH, 2018.-2022. Na praktičnim primjerima pojedinih medijskih sadržaja na koje je reagirala upozorenjima i preporukama temeljem pritužbi građana/ki, objasnila je način postupanja Pravobraniteljice. Ukratko je predstavila i analizu medijskog načina izvještavanja o nasilju prema ženama provedenu u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nevenka Sudar, ukazala je na određene propuste u izvješćima o provedbi načela ravnopravnosti spolova koje HRT dostavlja Pravobraniteljici temeljem Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, istaknuvši da je neophodno donošenje jedinstvene metodologije kako bi se znalo po kojim kriterijima će se dređeni programski sadržaji uključiti u izvješće, odnosno što ih kvalificira kao sadržaje koji pokazuju da su putem njih promovirana načela ravnopravnosti spolova. Sudionici/e radionice aktivno su sudjelovali svojim pitanjima i komentarima.