• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica o rodno utemeljenom nasilju u intervjuu za portal 100posto.hr

10.01.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za portal 100posto.hr vezano za rodno uvjetovano nasilje. U intervjuu se osvrnula na statistike i mjere koje se provode u cilju suzbijanja nasilja prema ženama i nasilja u obitelji, o uzrocima i posljedicama kao i preblagoj penalnoj politici zbog koje raste nepovjerenje žrtava u rad institucija, prvenstveno pravosuđa, što svakako treba mijenjati. Pravobraniteljica je govorila i o pritužbama kojima se instituciji obraćaju građani i građanke i postupcima koje provodi temeljem tih pritužbi.

Posebno se osvrnula na probleme s kojima se žene najviše susreću na radnim mjestima kao i prikupljanje statistike po spolu. Informirala je i o EU projektu „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica te o inicijativi Femicide Watch kojeg je nacionalna koordinatorica, a koju je pokrenula Specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje prema ženama, njegove uzroke i posljedice.

Cijeli intervju možete pročitati na internetskom portalu 100posto.hr ovdje .