• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica na tribini "Što nakon Istanbulske?"

29.05.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na tribini „Što nakon Istanbulske?“ koju je organizirala Središnjica Hrvatske seljačke stranke. Pravobraniteljica je komentirala tri slučaja ubojstava žena koja su se dogodila od ratifikacije Istanbulske konvencije te naglasila potrebu usklađivanja hrvatskih zakona, strategija i protokola s direktivama Konvencije. Naglasak je stavila na edukaciju stručnih osoba i svih koji su na bilo koji način odgovorni za postupanje u slučajevima nasilja u obitelji i partnerskog nasilja.
 Osvrnula se i na ciljeve i aktivnosti novog EU projekta 'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica, a koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida - ubojstava žena od strane njima bliskih muškaraca.
Na tribini su osim pravobraniteljice sudjelovali/e i Brigitte Berulec, predsjednica Organizacije žena HSS-a „Hrvatsko srce“ koja je govorila o odnosu HSS-a prema ženama kroz povijest, Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb, koja je govorila o manjkavostima zakonodavnog sustava, a Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske osvrnula se na politički kontekst nasilja nad ženama. Na tribini je sudjelovao i Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.