• Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica je za Dnevnik HTV-a naglasila kako femicid danas čini 25-35 posto svih ubojstava

23.05.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je za Dnevnik HTV 1 nedavna ubojstva žena od strane bliskih im muškaraca, od kojih je najnoviji jučer u Petrinji. Pravobraniteljica je naglasila kako femicid danas čini 25-35 posto svih ubojstava. U posljednjih pet godina 90 žena ubili su njima bliski muškarci. Istaknula je kako posljednjih godina institucija Pravobraniteljice upozorava na brutalizaciju obiteljskog nasilja nad ženama, čemu svjedoči i smanjivanje prekršajnih postupaka koji se sele u sferu kaznenih postupaka.
 Zbog blagih kazni prekršajnih i kaznenih sudova prema počiniteljima, žrtve nemaju povjerenja u zaštitu od strane institucija pa je neophodno poraditi na poboljšanju našeg kazneno-pravnog sustava. No ne radi se samo o zakonima i pravnom okviru, već i o svijesti, za čije mijenjanje treba vremena.

HTV1, Dnevnik, 23.5.2018.