• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica izlagala na okruglom stolu AEM-a o medijskom izvještavanju u nasilju prema ženama

04.12.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na okruglom stolu koji je pod nazivom „Analize medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama“ organizirala Agencija za elektroničke medije. Pravobraniteljica je u svom izlaganju predstavila aktivnosti vezane za medijsko izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama koje provodi u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica. Osvrnula se na rezultate analiza koje su ukazale na propuste u medijskom izvještavanju na osnovu kojih su izrađene preporuke medijima za njihovo otklanjanje u svrhu senzibiliziranog načina izvještavanja, a pokazala je i pozitivne primjere izvještavanja.
 Na kraju je spomenula da je u izradi Medijski kodeks kao vodič za senzibilizirano izvještavanje medija o rodno uvjetovanom nasilju prema ženama, nasilju u obitelji i femicidu, a koji nastaje u suradnji s medijskim djelatnicima i djelatnicama. 

Prisutne je pozdravila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, nakon čega su uslijedile prezentacije analiza medijskog izvještavanja o nasilju. Osim izlaganja pravobraniteljice, rezultate Analize medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na HTV-u, RTL-u i Nova TV, u razdoblju od tri mjeseca (ožujak-svibanj 2018.) predstavio je sociolog Vedran Ćosić, a rezultate Analize medijskog izvještavanja o nasilju nad ženama u tri tiskovine u razdoblju od pet godina, a koja je provedena također u okviru EU projekta kojeg je Pravobraniteljica nositeljica, predstavila je psihologinja u Ženskoj sobi – partnerici na projektu, Senka Sekulić Rebić. Prezentacije su održale i dr.sc. Marina Ajduković, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu i Daniela Petković, bivša voditeljica Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja.

Nakon prezentacija uslijedio je okrugli stol na kojem su se prezentatoricama pridružile i novinarke/urednice na HTV-u, Katarina Periša Čakarun, RTL-u i Ana Brdarić Boljat te Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nova TV. Na okruglom stolu kojeg je vodila Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije, razgovaralo se o praksi televizija u praćenju problematike nasilja prema ženama, izazovima koji su pred njih postavljeni kada taj posao žele odraditi na senzibilizirani način te o pitanjima rodne uvjetovanosti nasilja prema ženama.
Iz medija:

Dnevnik 2 HTV, 4.12.2018.
direktno,hrm, 4.12.2018.
Novi list, 5.12.2018.
T-portal, 4.12.2018.

dnevnik.hr, 4.12.2018.
HINA, 4.12.2018.
Slobodna Dalmacija, 4.12.2018.
ngbuntovnici.hr, 4.12.2018.

Na poveznici možete pronaći fotografije s događanja.