• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica gostovala u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije

23.12.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji "Točka na tjedan", N1 televizije. U fokusu razgovora bio je slučaj puštanja iz istražnog zatvora Darka Kovačevića protiv kojeg se vodio postupak zbog fizičkog napada na 18-godišnju djevojku u Zadru. Pravobraniteljica se posebno osvrnula na propuste u procesuiranju počinitelja rodno uvjetovanog nasilja, na neophodnost zaštite žrtava i izbjegavanje njihove dodatne viktimizacije, na nedovoljno učinkovitu provedbu postojećih zakonskih odredbi (svega 7% bezuvjetnih zatvorskih kazni za kaznena djela nasilja u obitelji i svega 17% izrečenih zaštitnih mjera od svih predloženih).

Govorila je i o primjeni Istanbulske konvencije, broju i važnosti skloništa za žrtve rodno uvjetovanog nasilja te o Medijskom kodeksu, vodiču za senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama koji kao nositeljica kreira u suradnji s medijskim djelatnicama i djelatnicima u okviru EU projekta "Izgradnja učinkovitije zaštie: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama".

Izvor fotografije:  N1

Cijelu emisiju možete pogledati na poveznci: "Točka na tjedan", N1 TV, 23.12.2018. .