• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Pravobraniteljica gošća emisije Intervju tjedna na Radiu 101

22.02.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji Intervju tjedna Radia 101. Govorila je o aktualnim slučajevima vezano za partnersko nasilje (slučaju „Daruvarac“), nasilje u obitelji (slučaj pretučene kćeri od strane oca) te općenito o nasilju prema ženama u kojima dolazi do propusta u radu institucija što uzrokuje nepovjerenje u njihov rad i mogućnost da ih se zaštiti. Govorila je mehanizmima zaštite, od skloništa do zaštitnih mjera udaljenja počinitelja iz zajedničkog prostora, a koje se najmanje izriču. Objasnila je ukratko značaj i domete Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, te statistiku za 2018. vezano za počinitelje i žrtve prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji.

 Osvrnula se na dva EU projekta kojih je nositeljica te provedeno istraživanje i analizu presuda prekršajnih i kaznenih sudova prema rezultatu koje je samo 20% žrtava zadovoljno s presudama, i preko 50% počinitelja što ukazuje na izricanje najnižih mogućih kazni. Pravobraniteljica je objasnila i nadležnosti i neovisnost institucije Pravobraniteljice i način i ovlasti postupanja. Na kraju se osvrnula na osnovne probleme na koje nailaze žene na tržištu rada, jaz u plaćama i mirovinama (koji je u fokusu novog EU projekta) te uvođenje ekonomskih kvota kao poluge za ubrzanje društvenih procesa u smjeru postizanja ravnopravnosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama.