• '99.
  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
 • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
 • 88
  Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
 • 14
  Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Poziv za sudjelovanje na jednodnevnoj međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama i femicidu

21.05.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i partnerska organizacija Ženska soba – Centar za seksualna prava pozivaju Vas na jednodnevnu međusektorsku edukaciju o problemu nasilja nad ženama i femicidu u okviru EU projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama" JUST/2016/RGEN/AG/VAWA/9940,  koja će se održati
24. svibnja 2019. godine
u Splitu, Art hotel (Slobode ul. 41, Split)
u trajanju od 09:30h do 16:00h.
 
Osnovni cilj jednodnevne edukacije je jačanje međusektorske suradnje na problematici nasilja nad ženama, pogotovo problema femicida, kao i otvaranje razgovora o učinjenim pozitivnim pomacima i predstojećim koracima.
Edukacija je namijenjena predstavnicima i predstavnicama nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji se u svakodnevnom radu susreću s problematikom nasilja nad ženama i femicida s područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.
 
Izlagači/ce na edukaciji su:
 • dr.sc. Maja Mamula, Ženska soba, Nasilje nad ženama – situacija u Hrvatskoj: učinjeni pozitivni pomaci i predstojeći koraci;
 • Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, "Femicid – kako učiniti problem vidljivim;
 • Branka Žigante Živković, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, Pravna legislativa u zaštiti žena žrtava nasilja;
 • Suzana Kikić, Policijska akademija, Pojedinačna procjena potreba žrtve za posebnim mjerama zaštite;
 • Julijana Stipišić, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu,  Problematika nasilja nad  ženama, nasilja u obitelji i femicida.
 
Molimo Vas da Vaše sudjelovanje (ili sudjelovanje zaposlenika/ca Vaše organizacije) na edukaciji potvrdite putem e –maila: zenska.soba@zenskasoba.hr.