• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Posjet Veleposlanstva Kanade uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

27.11.2018
U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak sa zamjenicom šefa misije i konzulicom Veleposlanstva Kanade, Emily Nicholson te savjetnicom za politiku i odnose s javnošću Veleposlanstva Kanade, Vlatkom Ljubenko. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić upoznala je predstavnice Veleposlanstva s područjem svog rada i temama vezanim za ravnopravnost spolova koje se nalaze u fokusu institucije.

Gošće je naročito zanimalo stanje ravnopravnosti spolova na tržištu rada te zastupljenost žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja, suradnja Pravobraniteljice s drugim državnim tijelima i institucijama, kao i aktivnosti Pravobraniteljice u području regionalne suradnje. Pravobraniteljica je upoznala predstavnice Veleposlanstva sa svoja dva tekuća EU projekta „Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ i „Jednaka prava-jednake plaće-jednake mirovine“ čije projektne aktivnosti predstavljaju i područje interesa Veleposlanstva Kanade te je sastanak zaključen dogovorom za suradnju.