• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Posjet ombudsmanke za ljudska prava Bosne i Hercegovine

24.04.2019
Ombudsmanka za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nives Jukić i njezina savjetnica Dita Maglica posjetile su instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u cilju razmjene iskustava i dobrih praksi. Ombudsmanka Nives Jukić predstavila je svoju instituciju i njezin djelokrug nadležnosti nakon čega su razmijenjene informacije o sličnostima i izazovima vezanim uz provedbu načela ravnopravnosti spolova. Na sastanku se razgovaralo o postupanjima Pravobraniteljice prilikom ispitivanja pritužbi iz područja zapošljavanja i rada, načinu na koji ista prati područje političke participacije u kontekstu ravnopravnosti spolova te Pravobraniteljičinoj višegodišnjoj angažiranosti u pogledu apliciranja za i provedbe EU projekata. 

 Ispred institucije Pravobraniteljice gošće su primili savjetnici pravobraniteljice Nevenka Sudar, Branko Borota i Josip Grgić, stručna suradnica pravobraniteljice Martina Strunjak te koordinatori EU projekata Srđan Kerčević i Sanda Brumen.