• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Posjet delegacije iz Gruzije

04.04.2019
Instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova posjetila je jedanaesteročlana delegacija iz Gruzije u kojoj su bili predstavnici/e ministarstva unutarnjih poslova, tužiteljstva, sudova, pravobraniteljskih institucija i nevladinih organizacija te Vijeća Europe. Svrha studijskog posjeta bila je upoznavanje s antidiskriminacijskim pravnim sustavom Republike Hrvatske i mehanizmima za borbu protiv diskriminacije. 
 
Savjetnici/e pravobraniteljice su delegaciju upoznali s institucionalnim mehanizmima za provedbu načela ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj, nadležnostima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te EU projektima kojih je nositeljica, od kojih posebno s dva aktualna „'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' i „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“. 

Delegati/tkinje su postavljali pitanja vezana za rodno uvjetovano nasilje i Istanbulsku konvenciju, nasilje prema spolnim i rodnim manjinama, spolno uznemiravanje te područja na koja se odnose pritužbe koje pravobraniteljica prima od građana/ki.