• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Održana treća edukacija za suce/tkinje općinskih i županijskih sudova u Zagrebu

30.10.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“,  održala je posljednju dvodnevnu edukaciju  za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova. Edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta sudaca i sutkinja općinskih i županijskih sudova u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ održala se u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu, a cilj edukacije jest podići svijest pravosudnih dužnosnika/ca o nasilju prema ženama, obiteljskom nasilju i femicidu.

U uvodnom dijelu, sudionike i sudionice edukacije pozdravila je Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije, koja je ujedno i pridruženi partner na provedbi EU projekta. Preliminarne rezultate analiza prekršajnih i kaznenih presuda u slučajevima nasilja prema ženama predstavili su Nebojša Paunović i Kristijan Kevešević, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Snježana Oset održala je predavanje o načinima prepoznavanja i klasifikacije nasilja prema ženama kao prekršajnih djela. S ciljem jačanja kapaciteta sudaca i sutkinja za što kvalitetniju distinkciju prekršajnih odnosno kaznenih djela, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Jadranka Kos održala je edukaciju o prepoznavanju i klasifikaciji nasilja prema ženama kao kaznenih djela.
U drugom dijelu edukacije, aktualno stanje i buduće izazove u implementaciji Direktive o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela (2012/29/EU) u hrvatskom Zakonu o kaznenom postupku, ali i praksi Europske unije, predstavio je docent Ante Novokmet s Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku.

Na edukaciji su sudjelovali suci i sutkinje općinskih i županijskih sudova iz Zagreba, Rijeke, Virovitice i Dubrovnika te suci i sutkinje vojnostegovnog suda Ministarstva obrane, a koji/e su u dvodnevnoj raspravi istaknuli probleme u praksi s kojima se suočavaju pri procesuiranju nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.