• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba i pridruženim parterima na provedbi projekta VAWA: Hrvatskim novinarskim društvom, Policijskom akademijom i Pravosudnom akademijom

01.02.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba- Centar za seksulana prava i pridruženim partnerima Hrvatskim novinarskim društvom, Policijskom akademijom i Pravosudnom akademijom kao podržavajućim institucijama i organizacijama u provedbi EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. 

Raspravljalo se o nacrtu Medijskog kodeksa koji je u finalnoj fazi te njegovu predstavljanju, aktivnostima Ženske sobe u okviru projekta te ostalim aktivnostima predviđenim u ovoj fazi provedbe projekta koje će se implementirati tijekom 2019. godine. Poseban naglasak stavljen je na pripremu edukacija za suce i sutkinje prekršajnih i kaznenih sudova, državnog odvjetništva i policijskih službenika/ca u okviru druge cjeline provedbe projekta koje Pravobraniteljica provodi u suradnji s Policijskom akademijom  i Pravosudnom akademijom.

Na sastanku su sudjelovali/e Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe i Senka Sekulić Rebić, članica tima Ženske sobe, Suzana Kikić ispred Policijske akademije, Ingrid Floigl Lončar ispred Pravosudne akademije te Ema Tarabochia u ime Hrvatskog novinarskog društva. Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, ispred ureda Pravobraniteljice sudjelovali/e su Mladenka Morović, voditeljica Službe za opće poslove, Nevenka Sudar, savjetnica za medije Pravobraniteljice, koordinatorica projekta „Jednaka prava- jednake plaće- jednake mirovine“ Pravobraniteljice, Sanda Brumen  te koordinator projekta VAWA Pravobraniteljice, Srđan Kerčević.