• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Održan sastanak Pravobraniteljice s radnim skupinama za provedbu istraživanja pravomoćnih presuda o nasilju prema ženama

08.05.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić,  u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ održala je sastanak s predstavnicima/ama radnih skupina za provedbu istraživanja pravomoćnih sudskih presuda prekršajnih i kaznenih sudova o slučajevima nasilja prema ženama.

Istraživanjem se provodi analiza sustava prevencije, klasifikacije i sankcioniranja slučajeva nasilja prema ženama i femicida s ciljem identificiranja, postojećih pravnih praksi koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Istraživanja na temelju 804 kaznenih i 470 prekršajnih pravomoćnih sudskih presuda u razdoblju od 2012. do 2016. godine obuhvatit će analizu 'krhkih karika' sustava- od policijskih službenika koji se prvi kontakt sa žrtvom, preko državnog odvjetništva koje je odgovorno za pravno klasificiranje i progon takve vrste zločina, do pravnih tijela odgovornih za kažnjavanje slučajeva nasilja prema ženama, kako bi se u konačnici zagovarala efikasnija suradnja među institucijama i ključnim akterima/cama koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama te podizala svijest javnosti o nasilju prema ženama unutar obitelji.

Na sastanku su sudjelovali/e članovi/ce radnih skupina: sutkinja Visokog prekrašjnog suda RH Branka Žigante Živković, sudac Visokog prekrašjnog suda RH Robert Završki, suradnik Mario Rašić, docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci Dalida Rittossa, te sutkinja na Općinskom sudu u Rijeci, Sandra Juranović, a uz pravobraniteljicu Ljubičić,  ispred Ureda Pravobraniteljice sudjelovali/e su Mladenka Morović, voditeljica Službe za opće poslove Pravobraniteljice, Sanda Brumen, koordinatorica projekta GPPG Pravobraniteljice, te koordinator projekta VAWA, Srđan Kerčević.