• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Održan redovni partnerski sastanak s Ženskom sobom

19.12.2018
U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je redovni s partnerskom organizacijom Ženska soba- centar za seksualna prava, u okviru EU projekta  VAWA “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama”.

Raspravljalo se o provedenim projektnim aktivnostima u 2018. godini, i to: Analizi medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja prema ženama (dostupna ovdje), edukaciji za predstavnike/ce relevatnih institucija i organizacija koje se bave nasiljem te nasiljem prema ženama, nacrtu Medijskog kodeksa koji je trenutno na javnoj raspravi te ostalim aktivnostima predviđenim u ovoj fazi projekta koje će se provoditi u prvoj polovini 2019. godine.

Ispred Ženske sobe sudjelovale su Anamaria Drožđan-Kranjčec, Antonija Hojt Ilić i Senka Sekulić Rebić, a ispred Pravobraniteljice sudjelovali/e su Mladenka Morović, project assistant – članica, Nevenka Sudar, project assistant – članica te koordinator projekta VAWA, Srđan Kerčević i druge predstavnice Pravobraniteljice.