• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Održan redoviti partnerski sastanak na provedbi projekta s Ženskom sobom

16.07.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba- Centar za seksulana prava u provedbi EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Tema sastanka bila je provedba preostalih aktivnosti u završnoj fazi projekta, s primarnim fokusom na edukacije namijenjene pravosuđu i policiji,  kojima je cilj ukazati na postojeće pravosudne prakse koje djeluju nauštrb žrtve, od problematične klasifikacije nasilnog čina preko tretiranja žrtava tijekom sudskog postupka do neadekvatnog sankcioniranja počinitelja.

Na sastanku su sudjelovale Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, Antonija Hojt Ilić i Lidija Al Tharwan, članice tima Ženske sobe, a uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, ispred ureda Pravobraniteljice sudjelovali/e su koordinatorica projekta „Jednaka prava- jednake plaće- jednake mirovine“ Pravobraniteljice, Sanda Brumen  te koordinator projekta VAWA Pravobraniteljice, Srđan Kerčević.