• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Obilježavanje Dana Europe, 9. svibnja

09.05.2019
U znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova, tijekom kojeg je predstavljena takozvana Schumanova deklaracija kao prihvaćena vizija europskog jedinstva, svake godine 9. svibnja obilježava se Dan Europe.  Povodom Dana Europe, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe da je ravnopravnost spolova, ne samo ustavna vrednosta Republike Hrvatske, već i jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije, a okviri koje nudi Europska unija omogućuju zaštitu temeljnih ljudskih prava i vrijedni su alat za promicanje jednake ekonomske neovisnosti žena i muškaraca, ukidanje jaza u plaćama, unapređenje ravnopravnosti spolova u donošenju odluka na svim razinima, ukidanje rodno uvjetovanog nasilja i promicanje ravnopravnosti spolova izvan EU-a. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova aktivno surađuje s mnogim dionicima iz Europske unije i država članica, a u razdoblju od 1. srpnja 2013. i punopravnim članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji, Pravobraniteljica je kao nositeljica ugovorila sveukupno četiri projekata financiranih sredstvima EU-a ukupne vrijednosti veće od 1,5 milijuna eura. Do sada je završena provedba dva projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj˝ u području ravnopravnosti spolova na tržištu rada u Hrvatskoj te projekt „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena. U tijeku provedbe su i projekti financirani iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Cilj projekta je identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Krajem 2018. Pravobraniteljica je započela s provedbom četvrtog EU projekta usmjerenog podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena te smanjivanju rizika siromaštva za žene pod nazivom “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine: širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj“. 

Izuzetno smo ponosni što od 2014. godine u kontinuitetu radimo na EU projektima koje smo osmislili zajedno s projektnim partnerima, a koji nam omogućuju da budemo vidljiviji na širem području Republike Hrvatske te da na učinkovitiji način, sukladno zakonskim ovlastima, ukazujemo na postojeće neravnopravnosti temeljem osnova iz nadležnosti u raznim područjima te dajemo preporuke i predlažemo poboljšanja i unapređenja.

Izvor fotografije: Europska komisija, 2019.https://audiovisual.ec.europa.eu/en/album/M-002649