• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Gostovanje u emisiji Zoom Zagreb, Z1 TV

26.02.2019
U emisiji „Zoom Zagreb“ Z1 televizije predstavljen je EU projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Projekt je predstavio je koordinator EU projekta, Srđan Kerčević.

Posebno je naglašena analiza medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja prema ženama koju je Pravobraniteljica objavila 2018. godine, a u kojoj je analizirano 3.499 članaka prikupljenih s pet internetskih portala: jutarnji.hr, večernji.hr, index.hr, 24sata.hr i T-portal.hr u razdoblju od pet godina (2012.-2016.). Koordinator EU projekta istaknuo je da, temeljem rezultata analize Pravobraniteljice, u čak 93% članaka nije zamućen identitet žrtve ili počinitelja te da se u gotovo trećini članaka navodi fotografija kuće, stana ili adrese žrtve ili mjesta počinjenja zločina čime se utječe na dostojanstvo i zaštitu identiteta žrtve.
Istaknuta je potreba za kontinuiranom edukacijom i prevencijom nasilja prema ženama te uključivanje svih dionika u proces suzbijanja nasilja prema ženama i femicida kako bi se izbjegla dvostruka viktimizacija žrtve. U emisiji je prikazan i dokumentarni film „Žene, mediji, nasilje“ izrađen u okviru EU projekta.

U emisiji je predstavljena i „Analiza medijskog izvještavanja o slučajevima femicida 2012.-2016.“, koju je ispred partnerske organizacije Ženska soba- Centar za seksualna prava, predstavila aktivistica Sanja Sarnavka, jedna od autorica Analize.

Publikacije su dostupne na internetskim stranicama projekta VAWA: http://vawa.prs.hr/publikacije/ .

Cijelu emisiju "ZOOM Zagreb" možete pogledati na poveznici: