• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

Gostovanje pravobraniteljice u Studiu 4 vezano za ulogu medija u formiranju percepcije o nasilju prema ženama i femicidu

19.02.2019
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u emisiji Studia 4, četvrtog programa HTV-a na temu najave okruglog stola Uloga medija u formiranju percepcije o nasilju nad ženama i femicidu – utjecaj na društvo i žrtve nasilja koji organizira Ženska soba – Centar za seksualno nasilje u okviru provedbe aktivnosti EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.
 
Razgovaralo se i općenito o ulozi medija u izvještavanju o nasilju prema ženama, propustima koji su uočeni analizama provedenim u okviru projekta te drugim aktivnostima projekta koje se odnose na analize presuda prekršajnih i kaznenih sudova. Pravobraniteljica je naglasila kako smatra da svaki društveni dionik – od pravosuđa, policije, medija, institucija, zdravstvenih ustanova i centara za socijalnu skrb mora u svom području doprinijeti unaprjeđenju sustava zaštite žrtava nasilja i prevencije nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.